Bergans vindt het belangrijk dat de huidige en volgende generaties kunnen genieten van al het moois van onze wereld. Naast duurzame productie betekent dit zoveel mogelijk repareren, hergebruiken en recyclen.

Biologisch katoen

Bergans neemt de problemen die de katoenindustrie oplevert serieus en gebruikt in steeds meer van haar producten biologisch katoen. Biologisch katoen wordt verbouwd zonder gebruik te maken van gevaarlijke chemicaliën, chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Wol

Dierenwelzijn is een belangrijk aspect. Een van de strenge eisen is dat alle wol in de producten diervriendelijk wordt geproduceerd. Diervriendelijk betekent in die zin, mulesing-free. Mulesing is het wegsnijden van de huid rond het achterwerk van een schaap om een voor schapen vaak dodelijke infectie door vliegen te voorkomen.   

Bergans gebruikt tevens gerecyclede wol in delen van haar collectie. Gerecyclede wol vindt zijn oorsprong in gebruikt textiel of in productieafval. Voor de productie van scheerwol zijn hulpbronnen zoals water, energie of chemicaliën nodig – vanaf het scheren op de boerderij tot aan de uiteindelijke stof. Door wol te recyclen verkleinen zij de ecologische voetafdruk van het materiaal.

Gerecyclede materialen

Bergans gebruikt verschillende gerecyclede materialen in een aantal van haar producten. Op die manier kunnen waardevolle hulpbronnen gespaard worden door dezelfde grondstoffen opnieuw te gebruiken. Één zo’n materiaal is gerecycled polyester, gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Bergans is voortdurend op zoek naar meer gerecyclede materialen, niet alleen voor de hoofdstof, maar ook voor knopen en andere delen van een kledingstuk.

BLUESIGN® goedgekeurde materialen
Het bluesign® systeem werkt aan de bevordering van duurzame textielproductie, door te zorgen voor het hoogste niveau van consumentenveiligheid, minimale impact op mens en milieu en een verantwoord gebruik van hulpbronnen. Een bluesign®-gecertificeerd materiaal voldoet aan de strenge normen voor gezondheid, veiligheid en milieu.

De bluesign®-norm is erop gericht stoffen die mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid of het milieu uit de hele textielproductieketen te verwijderen - van garen, kleurstoffen en additieven tot afgewerkte materialen. Niet alleen is de stof zelf vrij van schadelijke chemicaliën volgens de Restricted Substance List (RSL), ook wordt de uitstoot naar water, land en lucht geminimaliseerd, wordt het verbruik van hulpbronnen zoals water en elektriciteit teruggedrongen en zijn de arbeidsomstandigheden in fabrieken in overeenstemming met gezondheid en veiligheid.

Lees meer op bluesign.com